måndag 19 januari 2015

Mini Nutella- och Dulce de leche cookie cups!

Innan jul köpte jag en stooor burk Nutella som sen mest bara stått i skafferiet. Och så kan man ju inte ha det?! Började leta recept efter något nytt och gott att baka med just Nutella. 
Hamnade hos en favorit, Bli Min Jäst och hittade ett perfekt litet recept! 

Själva degen är som en "cookie", lite seg men ändå krispig. Och så fyllningen då...Nutella eller dulce de leche (karamelliserad mjölk)!  Precis som Bli Min Jäst så gjorde jag mina kakor i en minimuffinsplåt med 24 hål i (köpt på Lagerhaus) men du kan så klart göra kakorna i vanliga småkaksformar av papper!

Detta blir 48 st kakor: 

225 gram smör, rumstempererat
2,4 dl strösocker (de udda måtten är nog pga att receptet är "översatt" från "cups"!)
2,4 dl farinsocker
2 ägg
3 tsk vaniljsocker 
7,2 dl vetemjöl 
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt

Nutella och/eller dulce de leche

Gör så här: 
sätt ugnen på 175 grader
Smörj plåten/plåtarna med smält smör.

Vispa det mjuka smöret med sockret (både strösocker och farin) tills det blir fluffigt och smidigt. Tillsätt äggen (ett i taget!) och vaniljen. Blanda ihop väl!

Blanda de torra ingredienserna för sig och rör om väl. Vänd sen ner mjölblandningen i smörsmeten tills du har en slät och fin deg.
Rulla sen bollar, ca 3,5 cm stora.
Lägg bollarna i muffinsplåten eller i formarna.


Grädda 10-12 minuter tills kakorna fått färg men inte blivit för bruna!
Ta ut plåten och låt kakorna vila i formen 2-3 minuter. 
Ta sen fram ett shotsglas eller liknande, jag använde faktiskt en sån där "hostmedicinskopp" och tryck ner i kakorna så att du får en fördjupning. Jag glömde tyvärr fota just detta men om du inte förstår riktigt så kika in på länken högre upp till bliminjast.se så kan du se!

Fyll med nutella/dulce! Fyllningen smälter av värmen så du kan släta till med en sked. Så klart ska du använda ganska mjuk nutella...direkt från kylen är ingen idé!



Låt sen kakorna svalna helt innan du lossar dem från plåten. Det kan vara lite pilligt, jag fick ta försiktigt med en kniv i kanten och pilla upp dem, men endast en gick sönder faktiskt :)
Kakorna med Nutella i blir lite fastare när de kallnar, dulcen stelnar inte lika mycket. 
Vill du ha lite extra sting så strö lite flingsalt över kakorna du fyllt med dulce de leche! Salt + kola är underbart!!


lördag 17 januari 2015

Bästa semlebullarna - och mandelmassa!

Snart dags för semlor! Eller, det har väl ätits semlor sen i början av december tycker jag...Inte jag personligen, men överallt ser man skyltar om "Semlor"...I byn där vi bor är det tradition med semlor på julskyltningen!
!
När jag var liten älskade jag köpesemlor, fluffiga och fina bullar. Helst åt jag nog den släta bullen som den var...Supergott.
Jag kan tänka mig att "originalsemlan" däremot var betydligt torrare än dagens semla. Om det var finbrödet som var kvar sen jul så bör det ju ha varit gräsligt torrt i februari...? Inte konstigt att man tjofsade på mandelmassa, grädde och kanske till och med åt den som hetvägg, med varm mjölk på?

Hur som helst, fick en förfrågan om att baka semlebullar, så det var bara att hitta ett bra recept å köra igång!
Den här gången provade jag ett recept hos "Mr Eyebrows", Roy Fares! DET HÄR receptet
Jag gjorde dubbel sats och fick ut 24 stycken (a 60 gram) så receptet nedan är mitt dubblade, ok!

Fördeg: 
4 dl mjölk
ca 8 dl vetemjöl (jag använde Vetemjöl Special)
50 gram jäst

Värm upp mjölken till fingervarmt (ca 37 grader). Blanda ihop allt till en deg och låt vila ca 15 minuter ( jag pysslade med lite annat så min stod nog nästan 30-40 min, inga bekymmer!)

Blanda sen fördegen med: 
ca 6 dl vetemjöl (eller Vetemjöl Special)
2 ägg
1 tsk salt
1-2 msk malen kardemumma (stöter du kardemummafrön så ta den mindre mängden eftersom smaken blir mer intensiv när det är nystött! Jag tog 1,5 msk färdigmalen kardemumma på påse)
160 gram smör, rumstempererat och mjukt och fint!
2 dl strösocker

Blanda ihop allt med fördegen (smöret kör jag i efter mjölet, lite i taget så varje "klutt" jobbas in i degen) och kör på mellanhastighet i maskin ca 7 minuter eller för hand tills degen blivit blank och fin. Arbeta in lite av mjölet åt gången så du inte får en för hård deg. 

Jag vägde sen mina degbitar, ca 60 gram per bit, och fick ut 24 lika stora bitar. Gör runda fina bullar och lägg på TVÅ plåtar (du vill inte ha för tätt mellan bullarna så det flyter ihop. Bullen ska ju vara slät
och fin runt om) och låt jäsa LÄNGE! 1,5-2 timmar beroende på hur varmt du har det hemma. Jag jäste mina drygt 1,5 timma. 

(jästa bullar penslade med ägg)

Sätt på ugnen på 250 grader i god tid innan så den hinner bli rejält varm och jämn i värmen. 
Vill du pensla bullarna med ägg så gör du det precis innan gräddningen.
Sätt in bullarna i ugnen och sänk värmen till ca 220 grader direkt (Mr Fares recept säger 200 grader men jag tyckte det var lite för mesigt för min ugn). Grädda 6-8 minuter eller tills bullarna fått fin färg. 
Låt svalna under handduk på ett galler. 
KLART!


Sen över till MANDELMASSAN! Gör egen, det är enkelt och supergott! Mandelmassa i butiken innehåller ofta en hel massa annat än just mandel och socker...Läs noga på paketen när du handlar så du vet vad du får. 
Eller följ nedan enkla recept!

Du behöver: 
1 påse sötmandel (200 gram)
2 dl strösocker
1-2 bittermandlar eller någon droppe bittermandelessens (det körde jag med)
ev lite vatten

Skålla (koka upp mandlarna i vatten i 1 minut) och skala mandlarna. Låt dem torka lite och kör sen i mixer /eller mandelkvarn tills du har ett fint pulver. Tillsätt sockret (och essensen om du använder sådan) och mixa tills du får en fin "pasta". Är det för torrt så tillsätt liiiite vatten droppvis. Man kan även ha äggvita istället för vatten, men vatten går finfint!
Knåda ihop till en rulle och plasta in om du inte ska använda direkt. 



För att sen "montera" din semla så kan man göra lite hur man vill, men jag gör så här: 
Skär av ett litet lock från bullen.
Gröp sen ur den större delen av bullen och blanda brödbitarna med riven mandelmassa och en liten liten skvätt grädde/mjölk. Fyll mandelmasseblandningen i bullen och toppa med vispad grädde. 
Lägg på locket och pudra över florsocker. 




söndag 11 januari 2015

Kaffekakor

Satt och bläddrade i en gammal receptbok och hittade ett recept på en småkaka en släkting alltid bakade förr. Minns att jag inte tyckte den var så särskilt god när jag var liten eftersom det är kaffepulver (snabbkaffe) i kakan. Sagt å gjort, dags att baka igen för att se om smaken ändrats!

Glömde ju kolla hur många kakor det blev (nu i frysen...) men jag tror jag fick ut ca 30 dubbla, alltså 60 enkla kakor från början.

Siris Kaffekaka: 

200 gram smör
1 dl socker
2 msk pulverkaffe (typ Nescafé)
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver

Rör smör och socker poröst. Blanda mjöl, potatismjöl, vaniljsocker, kaffet och bakpulver för sig och häll sedan detta i smörröran. 
Jobba ihop till en deg och dela på två. Rulla ut två lagom tjocka längder och täck med plast, låt sen vila i kylen någon timma. 
Under tiden kan du göra smörkrämen: 
100 gram smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Rör ihop allt till en mjuk massa. 

Ta ut rullarna ur kylen och skär dem i lagom tjocka bitar, jag skar nog mina ca 0,5 cm tjocka, knappt.
Lägg på en plåt och grädda ca 10 minuter i 200 grader. Håll koll. Kakorna ska inte få för mycket färg. 

När kakorna sen svalnat helt så brer du krämen mellan och trycker ihop. Valfritt om man vill ha tjockt med smörkräm eller ej :) Förvaras svalt och torrt.

Utlåtandet om smaken?
En vuxenkaka! Mycket kaffesmak och det ger en viss beska när man biter på en bit pulverkaffe. Maken tyckte att "dom hade varit godare utan kaffet..." tsssss.