tisdag 31 mars 2015

Marias favoritbröd

Fick önskemål från en kär liten vän om att baka ett bröd hon hittat på ett bageri här i stan, där kallas det "gryningsbröd". Det finns en uppsjö av liknande recept om man googlar runt så jag tog det bästa av de flesta och det blev kanon! Mängden med frön/frukt/nötter kan man se som en "guide", du kan helt utesluta om du inte gillar frukt i bröd tex, eller häva i massor om du älskar det :)

Brödet innehåller ingen jäst och kräver ingen knådning! Sååå lätt att även den som inte "kan baka" kan baka det hur lätt som helst. Jag garanterar!!

Här kommer min variant som blir 2 bröd och det får nu heta "Marias favoritbröd" hos mig: 

1 liter filmjölk (standard)
1,5 tsk bikarbonat
1,5-2 dl mörk sirap
2-3 tsk salt
5 dl dinkelsikt
5 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl nötter (valnötter eller hasselnötter är kanongott)
1 dl blandad torkad frukt (jag brukar köpa i lösvikt i affären, där är det tranbär, gojibär, aprikoser mm) eller 1 dl hackade torkade aprikoser.

Ta fram en rejält stor bunke och häll i filen, sirapen och bikarbonaten. Blanda runt väl. 
Blanda sen ner mjölsorter, salt och nötter och frukt. Rör till en go gröt och klicka sen upp i 2 välsmorda brödformar (eller täck formarna med bakplåtspapper) och skjuts in i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 90 minuter. Håll koll mot slutet så inte brödet bränns, täck då med ett bakplåtspapper!
Ta ut ur ugnen (vill du så kolla innertemperaturen, ca 98 grader är finemang) och låt svalna något i formarna. Lyft sen ur formarna och låt svalna på galler med en handduk över bröden. 
Går bra att frysa MEN jag rekommenderar då att du skivar brödet först eftersom det kan bli smuligt och lite svårskuret annars. 
Vill du inte frysa så håller brödet i plastpåse i rumstemperatur 3-4 dagar!

Ätes helst en ljuvlig ledig dag med ost och en god marmelad!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera/fundera/fråga! Men var snäll, annars får du ingen kaka!